Tuesday, 15 March 2011

“+Ve Thinker” VS “-Ve Thinker”???



Hye!! Jom kte motivasi diri sat..hehe..arini nak cite psl owg + ngan owg - ..
Banyak perbezaan yang dapat dilihat if kte bandingkan antara orang yg berfikiran positif  dengan orang yang berfikiran negative..hehe.. Kite bley kategorikan manusie jnis “+” n “–“  ni ngan lihat daripada cara tindakan, pemikiran  & percakapan mereka..

Negative Thinker  (-_-#)   :  “Ah! payah ahh subjek ni, malas r ak nk study, tibai jew jawab nti,senang!” Begitu lah pemikiran owg yg minda dipenuhi ngn ayat2 melemahkan semangat utk study...aparaa.. Owg yg cenggini Sorang yang suke ngumpat hal owg len, bz body, xde aroh, ske ckp kburukan owg len, n slalu xpueh hati  ngn sesuatu bende..then ske nk geram2 sesuka-suki ati beliau..huhu…mereka selalu cpt mengalah, mundur n selalu menyalahkan sesuatu sekiranye ade je bende yg xkene pd mereka.. Then ske wat kijo cincai..xresponsible punye owg..adoii..jauhi sikap kwn2 yg de prangai cenggini..mayb pemikiran kte juge bley terpengaroh n hanyut cam manusie jenis nih n kte xkn cemerlang if berkawan ngn beliau2 yg ‘-ve’ thinker ni..hehe.. Nasihat kat kwn2 yg de sikap cmni supaye berobah jgn nk piker buruk aje..lu piker la sendirik!! Haha..


Positif Thinker  (*^o^*)    :  Yey!!..anda akan menjadi insan yg cemerlang n bejaye kalo kwn ngn manusie yg bersikap cenggini.. Mereka cenderung untuk membuat kebaikan, menabur bakti, nolong owg len, n anggap sesuatu masalah itu dapat diselesaikan ngn baik..hehe..tringat plak mase sy g kem Birotatanegara kt Kulim dulu..kat stu mmg segala task yg diberikan memerlukan kite berfikir sebelum bertindak n slalu berfikiran positif untuk memajukan bangsa dn menjaga keamanan Negara yang terchenta ni..hehe.. Always think positive k? Hidup kte akan cemerlang, lebih ceria n hepy2 slaluuu…!! 

2 comments: